24 Ocak 2012 Salı

SİGARANIN ZARARLARI





(SİGARA İÇENLERİN AKCİĞERİ)



SİGARANIN ZARARLARI



Sigara dumanının kapalı yerlerde içmeyenlere verdiği zararlar özet olarak şunlardır:Hiç sigara içmeyen,fakat sigara içilen kapalı bir yerde 4 saat kalan bir kişinin tükürük ve idrarında,10 sigara içeninkine es değerde nikotine rastlanmaktadır.


Pasif Sigarada Lösemi:


Sigara kullananlarla birlikte yasayanlarda lösemi riski 6.8, göğüs kanseri riski 3.3, gırtlak kanseri riski 3.4 kez artmaktadır.
Pasif içicilerin içlerine çektikleri dumanın, toksak kimyasal madde bakımından daha yoğun olduğunu son araştırmalar ortaya koymuştur.


Misal:


Pasif içicinin aldığı dumandaki benze-piren,aktif içicinin aldığından 3 kat daha fazla,Tolüen 6 kat daha fazla,Dişeti-nitrosamin 50 kattan daha fazladır.


Anne ve babalar çocuklarınızın sağlığını düşünerek, gerek hamilelik öncesinde, gerek hamilelik ve emzirme süresince, sigara ve alkole itibar etmeyiniz.Ondan sonra da onları zehirlemeyin ve onlara kötü örnek olmayın!..


Anne ve babaları sigara içen çocuklar, haftada en az birer paket sigara içmiş gibi zarar görürler.


Sigara dumanı, sigara içmeyenlerde de çeşitli kanserlere sebep olmakta, bu arada bilhassa löseminin dumana maruz kalanlarda 7 kat daha fazla görüldüğü, ABD’li uzman kuruluşlarca açıklanmıştır.


Kirli havada yasayanların kanında %2-3 karbon monoksit mevcuttur.Sigara içilen kapalı yerlerde bu oran %15′e kadar cihat.Tam 6.5 misli…


Sigara içenlerle bunların dumanına maruz kalanlarda kırmızı küreciklerin oksijen tasıma kapasitesi 1/6 ile 1/3 oranında azalır.
1989 yılında ABD’de 53 bin kişi başkalarının içtiği sigara dumanı sebebiyle akciğer kanserinden ölmüştür.


Sigaradan bir nefes çekip üfleyen kimse, dumanla birlikte çevreye 25 MGK. Karbon monoksit vermekte ve etrafındaki canlıları zehirlemektedir.


Günde bir paket sigara içilen evde, çocuklar da 5′er adet sigara içmektedir.Aile bütçesinde sigaraya ayrılan pay ortalama %15′dir.


Bu durumda zarar ikidir:


1) Beslenme zaafa uğramakta,


2) Hastalık sebebi artmakta.


2 adet sigarada bulunan zararlı maddeler, bir kişinin damarına zerk edilse, birkaç dakikada ölüm vaki olur.Sigara içmediği halde kanser olan üç kişinin birisi pasif içicidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder